Épületek, emlékek, helyek, múlt, jelen - Egy hely...

Egy hely ...

Egy hely … 254 az első Meki és a Régi posta utca

2019. augusztus 31. - Egy hely ...

3_4.jpg

Korábban Korona utca volt a Váczi utcai sarkon álló Korona szálló nyomán, aztán Régi posta utca lett a 19. század elejéig itt működő első pesti postahivatalról.
Krúdy (többek között) a szomszédba is járt fénykorában az Aranykéz fogadóba (híres nyikorgó, lengedező cégére ma a Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban van), és természetesen meg is emlékezett az Aranykéz utcai szép napokról…
De most a szomszéd utcában járunk és jó 80 évvel később, amikor
1988. április 29-én itt nyílt meg Kelet-Európa első McDonald’s étterme. Éppen most van a páneurópai piknik 30. évfordulója, de sok budapesti mégis inkább ehhez köti a vasfüggöny leomlását. A kétévente és 30 dollárral megejthető nyugati utak egyik szabadságszimbóluma leszállt hozzánk – és sokan hihették azt, így kezdődik a szabadság.
Az akkori Magyar Hírlap a címlapon számolt be az étterem megnyitásáról, amit Marjai József miniszterelnök-helyettes és Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nyitott meg és ahol egyszerre 250 ember étkezhet.


Sokáig hosszú sorok kígyóztak a bejárat előtt, ahogy valamivel arrébb, a Váci utcában nyílt Adidas boltnál. 15 termékből lehetett akkoriban választani, a legdrágább egy Big Mac volt 43 forintért. (A dupla sajtburgerért 42, a dupla hamburgerért 38 forintot kellett fizetni, a sima sajtburger 26 forint volt, a hamburger, a nagy krumpli és a tejturmix 25-25 forint. Legolcsóbban presszókávét, teát és forró kakaót lehetett venni 12 forintért.)
A bent fogyasztók pedig éppen egy Bauhaus házra láthattak rá – ha éppen burkolás közben észrevették. A hatemeletes üzlet- és lakóházat pedig nem más tervezte 1937-ben, mint Kozma Lajos (Dénes Vilmossal), a Margit körúti Átrium ház tervezője. Építették Dénes és Erős 1937 évben.

A fekete-fehér kő és a narancssárga szín ismert motívumai itt is feltűnnek – igaz, a szűk utcában sokkal nehezebb észrevenni a Kozma védjegyeket. A harmincas évek rövid ideig tartó építkezési boomjában épület, amikor még a pesti belváros modern házaiban is divat volt dekoratív reliefeket, homlokzatdíszeket elhelyezni.

26_regiposta_u.jpg

Itt éppen a fiatal Kovács Margit kapta a megbízást: A régi postaházhoz című kerámiája a bejárat fölött az utca nevére utalt. A lovakkal húzott postakocsi képe többször feltűnik Kovács Margit életművében; a kerámia érdekessége, hogy a K. M. monogramot a kilométerkőn találjuk. Ez a reliefen régi, krúdys idők elevenednek meg a két ló által vontatott postakocsi láttán, amit nem csak a kocsis hajt, de az első lovon egy nevető postás is lovagol. A ház első két szintjén egyébként eredetileg csak üzletek voltak, aztán emeletenként egy - egy hatalmas lakás – legfölül garzonlakások vannak.
Egy házzal arrébb már a sarok van: a Régi posta utca 15. falán különleges randevúnak lehetünk szemtanúi. A képkeretszerűen körülhatárolt földszinti falsíkokon összesen 17 mitológiai jelenet volt látható valaha, ebből csak négy maradt meg mára Léda, Zeusz, Hermész, Dionüszosz és Aphrodité ábrázolásával. A Váci utcához legközelebbi domborművön például Léda csókolózik a hattyúalakot öltött Zeusszal. (A mitológia szerint a Zeusszal szerelmeskedő királyné végül tojásokat volt kénytelen szülni: így született viszont meg a világszép Heléné és a halhatatlan Polüdeukész.)

30.jpg
Ma már persze minden másképp van, ahogy az első Mekiben is. A cég egyébként 1990-ben nyitotta meg az ország második gyorséttermét egy még elegánsabb helyen: a Körúton, a Nyugati pályaudvar egykori vasúti étkezdéjében - amit sokan máig Európa egyik legszebb McDonald’s-ának tartanak. ( Az első vidéki Meki Győrben nyitott meg, aztán jött az első autós, az óbudai McDrive.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9215033692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása