Épületek, emlékek, helyek, múlt, jelen - Egy hely...

Egy hely ...

Egy hely... 1 az érdi minaret

2019. szeptember 19. - Egy hely ...

 

 

A 23 méteres érdi minaret a magyarországi török tornyok között zömökségével tűnik ki. Pedig azokból nincs sok, az érdi mellett hasonlót csak Egerben, Pécsett láthatunk, Szulejmán szultán szigetvári dzsámijának minaretje pedig egy 1721-es villámcsapás nyomán annyira csonkult, hogy csak félig számít. (Időközben Esztergomban is feltártak egy dzsámimaradványt, de torony nélkül. )

1.jpg

2b.jpg3_2.jpgAz érdi minaret erkélyét és toronysisakját és erkélyét is valószínűleg egy villámcsapás omlasztotta le, és szintén ugyanolyan magányosan áll, mint a sokak szerint legkecsesebbnek tartott egri Kethüda minaret - törökök távozása után a dzsámi Érden is elpusztult a minaret mellől.

8.jpg

Zömök törzse 12 szög alaprajzú, felső körerkélyéhez 53 változó magasságú és kicsorbult csigalépcső fok vezet fel, a belső megvilágítását pedig a torony falába épített résnyi nyílásokkal érték el. Az érdi dzsámit és minaretet az 1566-ban Szigetvár ostrománál elhunyt I. Szulejmán szultán parancsára építtette a simontornyai szandzsák ura, Hamza bég – nem véletlenül nevezték a hódoltság korában a mai Érdet Hamzsabégnek. Egy háromszáz katonára szabott palánkvár részeként épült meg sóskúti mészkőből, a Duna árvédelmi töltésétől nem messze és a valahai római hadi út nyomvonala mellett.

10b.jpg

Jól látszik, hogy az erkély meg fölé nyúló toronysisak nem a török időkből való – a hatvanas-hetvenes években a régészek nyomán itt tevékenykedő restaurátorok ügyeltek rá, nehogy bárkit is megtévesszenek a torony felső negyedének koráról. A dzsámi sarkait villanyoszlopok jelzik, a hiányzó részek pótlására az eredetitől szándékosan eltérő vasbetont használtak, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, melyek az eredeti és kiegészített részek elkülönülése - a minaret új vasbeton sisakja így kissé ridegszürke, jól bírja viszont az időjárás viszontagságait. A régészek szerint a palánkvár észak-déli irányban 150 méter hosszú lehetett, és a csonka minaret körül a dzsámi kiterjedését és a Mekka felé tájolt mihrab-fülkét is jelezni tudták a díszburkolattal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7715045550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása