Épületek, emlékek, helyek, múlt, jelen - Egy hely...

Egy hely ...

Egy hely... 5 a Diadalív Vácon

2019. december 26. - Egy hely ...

 

Egy hely… 5 a Diadalív Vácon

Amit a messziről érkezők keresnek, nem mindig a főtéren van. A váci Diadalív valószerűtlenül áll itt, félúton a szervezett turistahadak és a börtönlátogatók között.

vac-vac-kokapu.jpg

A Kőkapu. A váciak hívták így, mivel sokáig itt húzódott a város széle, pontosabban az akkori Püspök – Vác széle, hiszen a diadalívet Migazzi püspök - akkor már bécsi érsek és kardinális is - 1764-ben építtette Mária Terézia váci látogatására.

pic_kokapu3.jpg

Volt még vízi színpad, városrendezés, több hetes ünnepségek, meg hajóhíd a túloldalra, mert az uralkodó Pestet valamiért el akarta kerülni. És a legenda szerint tulajdonképpen a diadalkaput is kikerülte, mivel olyan gyorsan, két hét alatt készült el, hogy jobbnak látta kocsijával nem áthajtatni a szó szoros értelmében egyedül álló kőajándék lábai közt.

Akkor ő volt az uralkodó, aztán a gáláns lelkesedés is beleveszett a történelembe, a diadalkapu-diadalív viszont maradt.

 Illetve Kőkapu. Ami a réges-régből, az egysávos forgalom idejéből itt maradt időtlenség. De kikerülni még most sem lehet, ha valaki be akar jutni a városba, át kell haladni alatta.

Akit viszont a fegyházba hoznak, soha nem jut el a kapuig. Ezelőtt 250 éve még egyedül állt itt, tisztán hirdetve a Diadalt – amiről ma már nem sokat tudunk -, aztán körbenőtte a történelem. Szintén Migazzi püspök építtette ide, és szintén Mária Terézia tiszteletére a róla később Teresiánumnak elnevezett fennkölt oktatóintézményt, nemesi akadémiát, amiből aztán – ahogy a diadalívből kőkapu -, fegyház lett, oktatóintézménynek pedig maradt egy fegyőr tiszthelyettes-képző.  És persze a látogatás előtt sebtében hozott városrendezési tervek, mert az építtető Migazzi mellesleg még utcákat takaríttatott el és újakat nyittatott, bevezette a szombatonkénti utcasöprést, sár- és szemételhordást, utcakövezést és erre a jeles alkalomra készült el a város barokk épületeinek jó része is. Migazzi püspök tiltotta ugyan a pipázást, káromkodást, kártyázást, sőt az uzsorát is, de e tekintetben nem hagyott maradandó nyomot a történelemben.

latkep2013-1.jpg

_kokapu_arnyekaban.JPG

A 15 méter magas diadalívet egyébként egy évvel elkészülte után villámcsapás érte, ami leszakította róla Ferenc császár mellképének medallionját. Ferenc ezen a napon halt meg Innsbruckban, és szintén ugyanezen a napon a nagy építtetőnek, Migazzi püspöknek, amint éppen Bécsben a Stefanskirchében misézett, a főoltár feszülete esett a fejére.

A kapun a felirat: Aeternae Domui azaz az Örökkévaló Háznak. Egyszerre igaz és még sem, mert valaha volt uralkodóknál semmi sincs mulandóbb, olykor mégis túlél az, ami egy pillanatban csak véletlennek számított.

 vac-diadaliv_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr315366542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása